marți, 21 martie 2017

Încolţirea seminţelor

Clasele a V-a A, B şi C

"Am pus la încolţit boabe de fasole. Le-am oferit lumină, căldură, apă şi toată grija noastră. În final au crescut plăntuţe frumoase şi sănătoase!" 











Dinozaurii

Dănilă Daniel, clasa a VI-a C

Pteranodonul avea anvergura aripilor de 7-8 m şi greutatea de 15 kg. Greutatea era diminuată deoarece avea oasele goale în interior. A trăit în Mezozoic, în Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani în urmă. Pe baza fosilelor au fost clasificate mai multe specii: P. sternbergi, P. longiceps, P. ingens. Timpul  şi-l petrecea zburând şi pescuind. Parcurgea distanţe uluitoare ajutat de vânt. Puii erau hrăniţi cu peşti regurgitaţi de părinţi.
Brachiosaurus, cel mai greu dinozaur. Denumirea înseamnă "braţ" şi i se spunea "şopârla cu umeri". Cântărea până la 100 de tone şi avea o înălţime de aproximativ 26 de metri. Gâtul avea 12 metri şi se putea întinde până la vârfurile copacilor. O vreme, oamenii de ştiinţă credeau că ar fi trăit în apă, deoarece apa i-ar fi putut susţine greutatea imensă. 



joi, 16 martie 2017

Iepurele

Petre Andreea, clasa a VI-a A

Durata de viaţă- până la 7 ani
Trăieşte pe câmpii şi în păduri.
Este un mamifer erbivor.

Iepurii sunt de două feluri, sălbatici şi domestici. Aceste specii sunt diferite genetic şi nu se pot reproduce între ele. Iepurii au simţul mirosului, auzul şi văzul foarte dezvoltate. Ei pot vedea chiar şi în spatele lor, singurul "punct mort" fiind în faţa nasului...


Tyrannosaurus rex, regele şopârlelor!

Maxim Andrei, clasa a VI-a C

Tyrannosaurus rex avea mai bine de 60 de dinți groși, de formă conică, suficient de puternici pentru sfărâma oasele victimelor. Dinții aveau până la 25 centimetri în înălțime, iar fălcile lui T. rex aveau până la 1,2 metri lungime.


sâmbătă, 11 martie 2017

Rechinul

Sibian Mihnea, clasa a VI-a A

Rechinul este un peşte cartilaginos cu corpul alungit, de formă hidrodinamică. Scheletul rechinilor este format din cartilaje flexibile şi rezistente.
Toate simţurile lui sunt bine dezvoltate, ceea ce face din el un redutabil vânător.
Se pare că rechinul a apărut pe Pământ cu aproximativ 420 milioane de ani în urmă. La ora actuală există cel puţin 450 de specii de rechini, cel mai mic fiind rechinul lanternă şi cel mai mare rechinul balenă.



Cei mai periculoşi rechini sunt rechinul-tigru şi marele rechin alb.


Căluţul de mare (Hippocampus guttulatus)

Nichifor Ramona Mihaela, clasa a VI-a A

Căluţul de mare este răspândit în lungul coastelor europene ale Oceanului Atlantic. Corpul este răsucit în regiunea dinaintea capului şi în regiunea cozii, fiind comprimat lateral. Coda este îngustă şi prehensilă. Cu ea se prinde de plantele acvatice.
Întreg corpul este acoperit cu plăci osoase.
Se hrăneşte cu alge şi mici crustacei.



Plante... extratereste

Clasa a V-a




Hidra de apă dulce

Clasa a VI-a

Hidra de apa dulce este un celenterat, ca si meduza, care isi paralizeaza victima cu ajutorul unei substante toxice, apoi o inhata cu numeroasele ei brate si o inghite.




miercuri, 1 martie 2017

Cărăbuşul de mai

Nichifor Mihaela Ramona, clasa a VI-a A

Cărăbuşul de mai este întâlnit în zonele verzi, la marginea pădurilor, pe tot teritoriul ţării.
Corpul lui este alcătuit din cap, torace şi abdomen. Capul prezintă 2 ochi compuşi, aparat bucal pentru rupt şi mestecat şi 2 antene cu formă de evantai.
Toracele susţine dorsal 2 perechi de aripi şi ventral, 3 perechi de picioare articulate.
Aripile lui chitinoase se numesc elitre. Insectele cu elitre sunt coleoptere.
Cărăbuşul de mai este o insectă dăunătoare.